Av Gunnar 2015-04-27 Kategori

Tunnbröd är fantastiskt gott och kan ätas som en vanlig smörgås men även fyllas med olika fyllningar. Det tunnbröd som finns att köpa i mataffärerna är oftast fabriksbakat och smakar inte alls lika gott som tunnbröd gräddat i en riktig vedugn.

Vedugnen är egentligen en speciellt byggd ugn med stor häll som eldas upp till riktigt hög temperatur. Det finns idag också elektriska tunnbrödsugnar som är byggda efter samma princip som den vedeldade och de ger också ett väldigt bra resultat. Tunnbrödet här på bild är gräddat i en elektrisk ugn.

Tunnbrödet kan vara hårt eller mjukt, båda är dock som namnet säger väldigt tunna. De kavlas med en speciell randkavel och naggas innan gräddning.

Det finns massor av olika recept och tillvägagångssätt men här är ett recept på mjukt tunnbröd som jag tycker är gott och välsmakande.

Recept

5 liter mjölk
1,5 liter havregryn
50 gr Jäst
2,5 dl strösocker eller sirap
2 msk salt
0,5 kg margarin
3 msk anis
3 msk fänkål
Vetemjöl

Gör så här

Blötlägg havregrynen i mjölken minst fem timmar före bakning eller kvällen före

Blanda till en slät deg, något vekare än en vetedeg

Dela upp degen i lagom små bitar som rundrivs

Kavla ut till tunna kakor, nagga och grädda i hög värme

Share