Av Gunnar 2015-05-18 Kategori

Krokanen på bilden tillverkade jag som dekoration till skyltfönstret i ett konditori. Den är femkantig och har fem våningar plus topp.
– MADE BY GUNNAR SJÖDAHL

Krokan är ett mycket gammalt bakverk med lång historia och tradition. Det sägs att redan de gamla grekerna ska ha tillverkat krokaner men i Sverige slog den igenom i slutet på 1800-talet. På 1960-talet var den fortfarande mycket populär och kunde ses på fina bröllop, på julbord och vid andra högtidliga tillfällen. Fina konditorier stoltserade naturligtvis med en tjusig krokan i skylfönstret. När vårt kungapar gifte sig 1976 prydde en krokan i fyra våningar deras bröllopsbord. Numer är krokanen inte fullt lika vanlig och har i stort ersatts av bröllopstårtor i flera våningar.

Själva krokanen består av mandelmassa blandat med lite äggvita. Den spritsas i smala stänger som får torka i ca 6-8 timmar innan de avbakas i 175 grader. Krokanen monteras sedan ihop och garneras med kristyr och olika marsipan dekorationer. Vanligt är också att koka och färga karamell till vissa detaljer. Krokanen ska ha en fin gyllene färg och får inte vara för mörk. Stängerna ska vara smäckra och inte för tjocka.

Krokanen går naturligtvis att äta. Vanligast är att gästerna får bryta bitar till desserten.

Krokanen på bilden tillverkade jag som dekoration till skyltfönstret i ett konditori. Den är femkantig och har fem våningar plus topp.
– MADE BY GUNNAR SJÖDAHL

Krokan är ett mycket gammalt bakverk med lång historia och tradition. Det sägs att redan de gamla grekerna ska ha tillverkat krokaner men i Sverige slog den igenom i slutet på 1800-talet. På 1960-talet var den fortfarande mycket populär och kunde ses på fina bröllop, på julbord och vid andra högtidliga tillfällen. Fina konditorier stoltserade naturligtvis med en tjusig krokan i skylfönstret. När vårt kungapar gifte sig 1976 prydde en krokan i fyra våningar deras bröllopsbord. Numer är krokanen inte fullt lika vanlig och har i stort ersatts av bröllopstårtor i flera våningar.

Själva krokanen består av mandelmassa blandat med lite äggvita. Den spritsas i smala stänger som får torka i ca 6-8 timmar innan de avbakas i 175 grader. Krokanen monteras sedan ihop och garneras med kristyr och olika marsipan dekorationer. Vanligt är också att koka och färga karamell till vissa detaljer. Krokanen ska ha en fin gyllene färg och får inte vara för mörk. Stängerna ska vara smäckra och inte för tjocka.

Krokanen går naturligtvis att äta. Vanligast är att gästerna får bryta bitar till desserten.

Share